Home
Blog
Bestemmingen
Kidsproof reizen door Marokko

Kidsproof reizen door Marokko

op 25 juni 2014
3 minuten leestijd
Kidsproof reizen door Marokko

Een route samenstellen die voor iedereen leuk is, kan nog best een uitdaging zijn als je met je gezin op reis gaat. Leuk, zo’n kamelentocht, maar krijg je ook genoeg kans om iets van de bijzondere cultuur te zien?

Een route samenstellen die voor iedereen leuk is, kan nog best een uitdaging zijn als je met je gezin op reis gaat. Leuk, zo’n kamelentocht, maar krijg je ook genoeg kans om iets van de bijzondere cultuur te zien? Een zwembadhotel is heerlijk voor de kids, maar kunnen we af en toe ook een nachtje karakteristiek slapen? En waar vinden we restaurants waar we zowel tajine als pizza kunnen eten? Het hoeft gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld te zijn in Marokko: veel culturele excursies zijn ook heel leuk voor kinderen, in traditionele riads overnacht je in Marokkaanse stijl, vaak mét zwembad en je zult zien dat ook je kinderen kunnen smullen van de cuisine locale: dadels, vijgen en abrikozen maken de kruidige gerechten verrassend zoet.

Marrakech - als Sheherazade en prinses Yasmine
Heel leuk voor zowel ouders als kinderen is de koningsstad Marrakech: paleizen en badhuizen in Arabische sferen, mysterieuze souks (lokale markten) en door de hele stad een Aladdinsfeer. Terwijl jij onderhandelt over een oosters tapijt, checken je kids of ze er op kunnen vliegen en samen doe je je best om vooral niet te verdwalen in de krioelende straatjes van de medina. Deuren met houtsnijwerk staan op een kiertje en als je naar binnen gluurt, zie je een verscholen binnentuin met terracotta tegels, fonteinen en vijgenbomen. Maak je dagen in de Marrakech helemaal bijzonder door ook in 1001-nachtstijl te slapen: riads zijn authentieke Arabische paleisjes waar ieder kamer sfeervol is ingericht met luxe kussens en kleurige draperieën. Sommige hebben een zwembad op de binnenplaats wat heerlijk is na een dag in de stoffige stad. Wie genoeg heeft van het geplons, nestelt zich tussen de tropische planten in een van de zitjes. Verse muntthee en honingkoekjes erbij en je wilt hier niet meer weg.

Het schip van de woestijn
Je kinderen wil vast graag op een kameel zitten, je bent niet voor niets in Noord-Afrika. Het hoeft echt niet het standaardritje van 20 minuten op het strand te zijn: vanuit Zagora kun je een tocht maken in de Sahara. Kleine kinderen bij jou voorop, grotere kinderen op een eigen kameel. In de middle of nowhere, sjokkend over de duinruggen met niemand anders om je heen, voel je hoe het is om een bedoeïne te zijn. In de lage zon van de namiddag krijgt de woestijn een oranje gloed, wat een andere wereld. Midden in deze grote zandbak doemen een paar tenten op: het is het bedoeïnenkamp waar je vanavond zult slapen. Glaasjes zoete muntthee, trommelmuziek en een traditionele stoofpot van groenten, kip en dadels luiden de avond in. Als de zon spectaculair achter de duinen is onder gegaan, zakt de temperatuur en beginnen duizenden sterren te fonkelen. Wikkel je gezin in de kamelendekens en tuur met elkaar omhoog, de duizelingwekkende diepte in.

Ezeltochten in de outback
Nog meer zien van het binnenland van Marokko? In de Ameln vallei vind je groene palmoases en okerkleurige dorpen, tegen de steile rotsen op gebouwd. Het gebied wordt nog niet veel door toeristen bezocht, dus hier krijg je de kans om van het echte berberleven te proeven. Met een lokale gids struinen jullie over de rotspaden tussen de palmen en cactussen, hier en daar zie je een verdwaalde geit. Lekker picknicken in de schaduw van een dadelboom en op bezoek bij een traditionele berberfamilie thuis. Huizen met dikke muren en kleine ramen om overdag de warmte buiten te houden en ’s avonds de kou. Vanbinnen knap geweven kleden, niet alleen op de grond, maar ook aan de muur. En hé, daar heb je die muntthee weer. Met een beetje geluk wordt er net vers brood gebakken en kunnen jullie een handje helpen bij het kneden van het deeg. Zijn je kids het wandelen een beetje zat tijdens deze tocht? Geen probleem, er gaan een paar ezels mee die het prima vinden om ze een flink stuk te dragen.

Knus aan de kust
Na een reis door drukke steden, warme woestijn en stoffig binnenland, is het extra fijn om even bij te komen aan de kust. Badplaatsen zat in Marokko, maar als je geen zin hebt in de sfeer van de Spaanse costa’s, denk dan eens aan Essaouira, een vissersplaatsje met knusse straatjes een authentieke haven én een zandstrand. De witgekalkte huizen doen bijna mediterraan aan met hun blauwe luiken en dankzij het zeebriesje is het heerlijk toeven op het terras van de ijswinkel. Er moet vast ook gezwommen worden in zee, dus huur een paar bedjes onder een rieten parasol op het strand. Wind- en kitesurfen kan hier goed, vanwege de altijd aanwezige wind, maar er is ook niks mis met een potje beachballen of zandkastelen bouwen. Rozig van zon, zee en zand schuif je ’s avonds aan in de haven voor een vers visje van de gril. Uitzicht op de vele blauwgeschilderde bootjes tegen een ondergaande zon. Als je nog geen vakantiegevoel had, komt ‘ie nu ongetwijfeld binnen...

Overtuigd dat je een mooie reis kunt maken door Marokko waar jullie allemaal van genieten? Met de bouwstenen van MarokkoKids, onderdeel van RiksjaKids, stel je zelf je eigen reis samen. De reisspecialisten helpen je er graag bij, zij zijn zelf met hun kinderen in Marokko geweest en adviseren vanuit hun eigen ervaring.

Relevante reisorganisaties