Home
Blog
Bestemmingen
Vulkanen en jungletochten in Costa Rica

Vulkanen en jungletochten in Costa Rica

op 14 juli 2014
3 minuten leestijd
Vulkanen en jungletochten in Costa Rica

Ga je op reis met je gezin, dan heb je vaak andere wensen dan wanneer je met zijn tweeën gaat. Afstanden mogen niet te groot zijn, accommodaties moeten geschikt zijn voor kinderen en natuurlijk wil je dat het veilig is. Denk eens aan Costa Rica,

Ga je op reis met je gezin, dan heb je vaak andere wensen dan wanneer je met zijn tweeën gaat. Afstanden mogen niet te groot zijn, accommodaties moeten geschikt zijn voor kinderen en natuurlijk wil je dat het veilig is. Denk eens aan Costa Rica, een land dat wel ontworpen lijkt te zijn voor reizen met kinderen. Het is het meest ontwikkelde land van Midden-Amerika, politiek heel stabiel met een vriendelijke bevolking die bovendien goed Engels spreekt. Tel daarbij op de tropische natuur met vulkanen, regenwoud, palmstrand en enorm veel exotische dieren en je hebt eigenlijk geen reden meer om niet te gaan...

Zelf de regie in handen met je huurauto
Een groot voordeel van Costa Rica is dat je het land heel goed zelf met een huurauto kunt ontdekken. Zelf bepalen wanneer je vertrekt en waar je gaat lunchen. Moet er één heel nodig plassen, dan kun je makkelijk even stoppen. Kies wel voor een 4x4, want soms komt het voor dat je even een beekje moet oversteken. De reis zal starten in San José, een stad zonder al te veel bezienswaardigheden, dus lang hoef je er niet te blijven. Vind je het fijn om rustig aan te beginnen en jezelf en je kinderen aan de warmte en het tijdsverschil te laten wennen, plan dan eerst een paar dagen aan de Caribische kust. Ruigere stranden dan je misschien van elders in de Cariben kent, maar wel een heel ontspannen reggaesfeertje en hangmatten tussen de palmen.

Schildpaddennesten
Ben je uitgerust en zit iedereen weer in een redelijk normaal slaapritme, rij dan langs de kust naar Tortuguero, een nationaal park aan het strand, waar heel veel waterwegen de jungle doorkruisen. Met een bootje zoek je je een weg door het oerwoud, de gids wijst je op aapjes die tussen de bladeren door schieten en de vele watervogels. De stranden van dit park zijn niet geschikt om op je handdoekje te gaan bakken in de zon, maar ze zijn wel bijzonder door het feit dat zeeschildpadden hier hun eieren leggen. Je kunt het zelf gaan bekijken onder begeleiding van een gids, maar wel op gepaste afstand, want de schildpadden mogen niet gestoord worden.

Rokende vulkaan
Vanaf hier is het helemaal niet zo ver rijden naar La Fortuna, wat door iedereen bezocht wordt om de actieve vulkaan Arenal te bekijken. Heb je het geluk hier op een stralende dag te zijn, dan zie je de vulkaan in volle glorie, maar ook als de top in een wolkendek gehuld is (wat best vaak voorkomt), is het een indrukwekkend gezicht. De vulkaan verwarmt ook nog eens de natuurlijke bronnen in de omgeving, dus zie je een naturaleza spa wel zitten, sla deze dan niet over. Spannend voor iedereen, maar waarschijnlijk vooral voor de kinderen, zijn de nevelwouden van Monteverde die in de buurt liggen. Het dichte oerwoud heeft van zichzelf al iets avontuurlijks, maar de mistbanken die hier tussen het gebladerte hangen, geven het iets extra’s mysterieus. Met een canopytour loop je over hangende touwbruggen tussen de boomkruinen. Zo hoog in de bomen leven weer heel andere dieren dan op de grond. Speur hier naar bijzondere vogelsoorten zoals toekans en hier en daar een boomkikker.

Even helemaal niks
Costa Rica kent nog veel meer bijzondere natuurparken, waaronder Rincon met zijn zwavelmeren en Manuel Antonio aan de Pacifische kust, waar je jungletochten afwisselt met frisse duiken in zee. Als je de tijd hebt, neem deze dan zeker mee, maar vergeet niet om ook nog wat dagen vrij te houden voor het luieren onder de palmen aan een van de vele zandstranden. Het Nicoya schiereiland is daarvoor heel geschikt en daar vind je dan ook heel wat drukke badplaatsen. Zin in een minder toeristisch, maar wel heel ontspannen vissersdorpje, neem dan een kijkje in Samara. Het strand loopt heel geleidelijk af in zee dus ook de jongsten kunnen hier naar hartenlust plonsen of met een emmer en schep in de weer. ’s Avonds gaan de gekleurde lampjes aan en geniet je van de verse dagvangst die op de gril is geroosterd. De kleintjes leg je met rozige wangen in bed en zelf kruip je nog even in de hangmat op het terras, met een drankje binnen handbereik: Costa Rica pura vida.

Reiskriebels gekregen voor Costa Rica? Bovenstaande plaatsen en nog veel meer kun je bezoeken met de bouwstenen van Costa Rica Kids, onderdeel van Riksja Kids. Reisspecialisten die het land goed kennen en bovendien zelf met hun kinderen ver gereisd hebben, helpen je graag bij het samenstellen van een individuele route.

Top reizen naar Costa Rica

Reisorganisaties met reizen naar Costa Rica