Home
Blog
Algemeen
Met je kinderen op reis naar Azië: onze tips!

Met je kinderen op reis naar Azië: onze tips!

op 16 september 2022
5 minuten leestijd
Met je kinderen op reis naar Azië: onze tips!

Ga of wil jij met je kinderen een rondreis maken in Azië? Dat is een geweldig avontuur voor hele gezin! Natuurlijk is het voor jou als ouder ook een uitdaging, maar reizen in Azië met kinderen kan prima. In dit artikel geven we je tips voor onderweg en ter voorbereiding. Ook selecteerden wij de top 5 kindvriendelijke landen in Azië.

Met je gezin naar Azië

Een verre reis maken met je kinderen? Dat kan best! En helemaal naar Azië. Hier zijn schitterende landen te ontdekken waar gezinnen zich opperbest kunnen vermaken. Het werelddeel Azië is enorm groot, en er zijn ruim 50 landen te ontdekken met ieder een eigen geschiedenis, cultuur en hoogtepunten. Maar wat zijn nou leuke bestemmingen om met kinderen te bezoeken?  En waar moet je rekening mee houden? Wij geven je alvast tips voor je onbezorgde reis met je gezin!

In de meeste landen zijn gezinnen van harte welkom en worden je kinderen zelfs op handen gedragen! Met name Zuidoost-Azië is ontzettend populair bij gezinnen omdat het hier relatief veilig en schoon is. Neem bijvoorbeeld bestemmingen als Indonesië, Vietnam, Thailand of Maleisië! Cambodja en Sri Lanka kunnen fantastische strandvakantiebestemmingen zijn met een flinke dosis cultuur. Daarnaast zijn veel landen in Azië behoorlijk betaalbaar en kun je een groot avontuur beleven met een kleine portemonnee. 

Inentingen en voorbereiding 

Van tevoren is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat er allemaal nodig is voor je reis. Zo moet je bij een aantal landen vooraf een visum regelen en in andere landen kun je een visum on arrival regelen. Ook niet onbelangrijk zijn de eventuele inentingen en malariapillen. De infectieziekten kunnen je vakantie behoorlijk verpesten en preventief inenten kan al in Nederland. Afhankelijk van je reisbestemming heb je wellicht een prik nodig voor gele koorts, DTP, Hepatitis A en tyfus. Lees vooraf ook wat de kwalen kunnen zijn bij dengue en malaria. Mocht je toch iets oplopen, ben je beter voorbereid en kun je ziekteverschijnselen beter herkennen. Op de website van de Rijksoverheid lees je alles over de benodigde vaccinaties voor jouw bestemming.

Georganiseerd op pad

Je kunt er voor kiezen een georganiseerde reis te boeken zodat alles van tevoren voor je is geregeld. Het is een veilige keuze en wellicht de beste optie voor mensen die voor het eerst ver op reis gaan. Je kunt een totaalpakket uitkiezen die het beste bij je wensen past en eventueel nog een heerlijke strandvakantie er achter aan plakken. Thailand is een geweldige bestemming voor een eerste verre reis met kinderen en de tempels en de dieren zorgen voor het nodige vertier. In Maleisië, Singapore en Hong Kong kun je bijvoorbeeld een paar dagen langer blijven en bezoekjes brengen aan Hello Kitty Land, Ocean Park en Disneyland.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Backpacken in Azië 

Voor jonge backpackers is Azië ook geweldig en je kunt makkelijk je eigen route uitstippelen. Het vervoer in de meeste landen is prima geregeld en er zijn veel binnenlandse vluchten beschikbaar. Voor een laag bedrag kun je in sommige landen al een enorme villa huren voor het hele gezin, maar het is natuurlijk ook fantastisch in een hutje aan de Mekong rivier te overnachten. 

Excursies zijn lokaal prima te boeken en scooters zijn razendpopulair. In sommige landen kun je een auto huren, maar hou er rekening mee dat dingen vaak net even anders gaan dan in Nederland. Officieel heb je in de meeste landen en internationaal rijbewijs nodig, maar 9 van de 10 keer wordt nergens naar gevraagd. Vietnam is een geweldig land voor treinreizen en bij de karstgebergten van Ninh Binh ben je echt in een King Kong film. Superspannend natuurlijk! En bij de tempels van Angkor Wat in Cambodja waan je je midden in de Tomb Raider film.

Enge beestjes

In Azië leven veel beestjes die we thuis niet gewend zijn. Hoeft natuurlijk helemaal niet eng te zijn, maar raak geen dieren aan en blijf op een veilige afstand. In India leven bijvoorbeeld olifanten in het wild en in Nepal kun je zelfs Bengaalse tijgers en neushoorns tegenkomen! Slangen leven graag in de Aziatische warmte en ook apen en schorpioenen zijn veel voorkomende dieren. Het is leuk om de dieren van een afstandje te bewonderen, maar voeren wordt over het algemeen afgeraden, hoe schattig ze ook zijn.

Vermijd ook dierenparken die dieren uitbuiten. Er worden nog steeds veel te kleine aquaria en waterparken gebouwd en ritjes op de rug van een olifant komen nog veelvuldig voor. Mocht je een dierenpark of weeshuis willen bezoeken, doe dan vooraf je huiswerk en onderzoek wat de intenties van de organisaties zijn.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Top 5 kindvriendelijke landen in Azië

Thailand is een veilige keuze voor een verre reis met je kinderen. Het land heeft veel afwisseling en of je nu een mooi eiland wilt bezoeken, de jungle of een tempel, Thailand heeft het allemaal! Vanuit Nederland gaan er regelmatig directe vluchten naar Bangkok en de vluchten zijn vaak goedkoper dan naar omliggende landen. Bangkok is een bruisende stad met leuke attracties voor kinderen en in de nationale parken barst het van het leven. De medische voorzieningen zijn over het algemeen uitstekend en overnachtingen en maaltijden zijn goedkoop.

Lees ook: Top 7 meest kindvriendelijke stranden van Thailand

Indonesië is enorm groot en ieder eiland heeft zijn eigen charme. De meest bezochte eilanden zijn Bali, Java en Lombok en hier zijn goede voorzieningen te vinden. Je kunt hier makkelijk rondreizen en er zijn schitterende hotels waar je kunt overnachten. Je kunt hier prachtig snorkelen, aapjes in de jungle spotten en door de rijstvelden fietsen. Culturele hoogtepunten zijn de Borobudur en de Prambanan en aan natuurschoon is hier geen gebrek! Uiteraard hoort een bezoek aan één van de prachtige stranden van Indonesië er ook bij.

Japan is een duurdere bestemming maar één met veel cultuur en leuke parken voor kinderen. Bruisende steden als Tokyo hebben van alles in de aanbieding. Stille tempels, mooie parken, krioelende straten en Disneyland zijn allemaal binnen handbereik. In het zuiden van Japan ontdek je juist prachtige stranden, watervallen zoals Manaino Falls en het katteneiland Aoshima. Je kunt hier zelfs Nederland in het klein bezoeken bij het pretpark Huis ten Bosch.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Laos is een bestemming die ook door volwassenen vaak wordt overgeslagen. Geheel onterecht want het is een schitterend land met veel natuur. De voorzieningen zijn wellicht iets minder en je reist veel met de bus. Daartegenover staat een rustig land, een hele vriendelijke bevolking en een uniek landschap. Zo kun je heerlijk langs de Mekong rivier fietsen bij 4000 Islands en geweldige watervallen ontdekken. Luang Prabang in het noorden is wat toeristischer en hier zijn gezellige markten en mooie tempels te vinden.

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur kijk je je ogen oog. Hier kun je Petronas Towers beklimmen, de Batu Caves bezoeken en leuke markten ontdekken. Aan pretparken is er geen gebrek en WaterWorld, het overdekte Berjaya Times Square Theme Park en Sunway Lagoon zijn favoriete. Natuurliefhebbers kunnen in Maleisië het Taman Negara National Park bezoeken. Hier leven olifanten, tijgers en neushoorns in het wild! Een ander unicum is een bezoek aan het Kampung Kuantan Firefly Park waar miljoenen vuurvliegjes de omgeving verlichten. 

Lees ook: 7 redenen voor een Maleisië reis met kinderen

Tot slot

Veel ouders vinden het toch best spannend een verre reis te maken met (kleine) kinderen. Wij zeggen, gewoon doen! Kinderen tot 2 jaar oud mogen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis vliegen en kinderen tot en met 12 vliegen met een gereduceerd tarief. Helemaal als je nog geen schoolgaande kinderen hebt kun je buiten de vakanties vliegen en eventueel langer reizen. Afhankelijk van hoe oud je kind is, is het handig om wellicht een inklapbare buggy mee te nemen op reis. Natuurlijk mogen de nodige spelletjes ook niet ontbreken, maar in de Aziatische landen is zoveel te doen dat er waarschijnlijk weinig tijd voor is. Azië heeft tal van verhalen en je kinderen en jezelf genieten van nieuwe culturen, overheerlijk eten en de mooiste natuur. De perfecte bestemming om met gave verhalen terug te komen! Naar welk land zouden jullie graag vliegen? 

Meer blogs