Home
Blog
Algemeen
Top 10 wildlife-bestemmingen om met je kinderen te bezoeken

Top 10 wildlife-bestemmingen om met je kinderen te bezoeken

op 12 februari 2018
5 minuten leestijd
Top 10 wildlife-bestemmingen om met je kinderen te bezoeken

Met de kinderen naar een échte wildlife bestemming is een geweldige ervaring. Bekijk hier onze top 10 mooiste bestemmingen om dieren in het wild te zien mét je kinderen!

Leeuwen, apen, olifanten, panda’s ... Kinderen zijn dol op dieren. “Wat doet een tijger?” “Grrrr!” Helaas komen de meeste kinderen alleen in contact met dieren op de kinderboerderij of in de dierentuin. En laten we eerlijk zijn, van wilde beesten in kleine kooien opgesloten zien wordt niemand blij. Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn tal van bestemmingen waar je kunt zien hoe dieren in hun natuurlijke habitat leven. Samen met Riksja Kids hebben we onze tien favoriete kindvriendelijke én diervriendelijke bestemmingen op een rij gezet!

Schildpadden en kaaimannen in Costa Rica

Costa Rica staat met stip op 1 als het op natuur aankomt, al was het al alleen maar om het milieubeleid. Jungle en nevelwoud wisselen zich af met watervallen en vulkanen. Vaar met een gids door de jungle en probeer kaaimannen te spotten of ga ’s avonds het strand op waar je met een beetje geluk schildpadden eieren kunt zien leggen – of kleine schildpadjes naar de zee ziet kruipen. En natuurlijk worden jullie ook getrakteerd op apen, toekans, kolibries, dolfijnen, kikkers en vlinders – om maar een paar van de duizenden diersoorten te noemen.

De Big Five in Zuid-Afrika

Als er één dier is dat een magisch effect op kinderen lijkt te hebben, dan is het wel de leeuw; hoewel majestueus en gevaarlijk, ziet het dier eruit alsof je ‘m zo een knuffel zou kunnen geven. Dat raden we je af, maar in Zuid-Afrika kun je – als je geluk hebt – de grote katten op veilige afstand in hun eigen omgeving aanschouwen. Lukt dat niet, dan zijn er altijd nog olifanten, giraffen, zebra’s en impala’s in overvloed. De wildparken zijn goed te bezoeken met kinderen vanaf een jaar of zes (want om dieren te kunnen spotten moet je – sssttt! – héél stil kunnen zijn!). Ook leuk voor kinderen: slaap een nachtje op een struisvogelboerderij en rijd ’s ochtends mee met de tractor, spot walvissen die langs de kust trekken in het najaar of wandel tussen de pinguïns bij Boulders Beach.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wildlife in Zuid-Afrika

Beren en orka’s in Canada

Ah, Canada ... het land van bergen, meren en bossen. Én het land van wild. Want een dierenliefhebber kan hier z’n hart ophalen: elanden, zeehonden, beren, orka’s, walvissen, roofvogels en ga zo maar door. Het land is natuurlijk westers en daardoor van alle gemakken voorzien: goede huurauto’s, comfortabele cabins en eten waar je kinderen niet vreemd van opkijken (pancakes met maple syrup, mmm!). Maar hoe spannend is het om vanuit een rubberboot beren te spotten langs de oever op Vancouver Island of orka’s te zoeken op de Campbell river? Of je nu gaat kajakken, kanoën of hiken, wild spot je overal, van hert tot zeearend. Wat wordt de must-see voor jouw kinderen?

Olifanten en luipaarden in Sri Lanka

Dacht je dat je voor het grote wild naar Afrika moet? Dat hoeft niet! Sri Lanka is een onbekende verrassing als het op wild aankomt. In Yala National Park leven grote groepen olifanten. Maar dat niet alleen: hier vind je ook krokodillen, zwarte beren en als je écht geluk hebt, kun je zelfs een luipaard spotten. Mocht je honger naar wild nog niet gestild zijn, dan is Yala ook goed te combineren met Tangalle, een rustig strand om te relaxen en waar je in het goede seizoen schildpadden ’s nachts hun eieren kunt zien leggen. Hoe bijzonder is dat?!

Vleermuizen en roze dolfijnen in Thailand

Khao Yai, het oudste nationale park van Thailand, is dé plek om wilde dieren te spotten. Niet alleen is het de enige plek in Thailand waar olifanten nog in het wild voorkomen, maar hier vind je ook tijgers, beren en slangen – om maar een paar van de vele diersoorten te noemen. Bovendien is er een heuse vleermuisgrot, waar je tegen zonsondergang duizenden fladderaars zwart tegen de rode hemel ziet afsteken als ze de grot verlaten op zoek naar eten. Een spectaculair gezicht. Toch is Khao Yai niet de énige plek die we willen aanraden voor wild in Thailand. Het land herbergt namelijk nog een bijzondere diersoort: de roze dolfijn. Hiervoor moet je naar Khanom in het zuiden. Per longtail ga je het water op. Als je geluk hebt, komen de vrolijke flipperaars een eind met de boot meezwemmen. Camera in de aanslag, dus!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zeekoeien in Amerika

Snorkelen met zeekoeien in Amerika

Het zijn behoorlijke gekke dieren: manatees, ofwel zeekoeien. Met een gewicht van ruim 500 kilo zijn ze behoorlijk log, maar ze zijn gelukkig o zo vriendelijk. Én nieuwsgierig, zoals je zult merken als je met ze gaat zwemmen. Het kan in Florida, in het troebele water van de Crystal River. Toegegeven, wij schrokken wel even toen een zeekoe opeens voor ons opdoemde op een paar meter afstand – om die reden is het verstandig om dit te doen met kinderen van zes jaar en ouder. Maar al snel merk je hoe zachtaardig de dieren zijn en dan is het genieten geblazen!

Vissen naar piranha’s in Peru

Wie aan regenwoud denkt, denkt aan Amazone. Toch? Dit grootste regenwoud op aarde beslaat wel negen landen en Peru is er één van. En dat is geluk hebben, want Peru is een fantastisch land om met kinderen te ontdekken. Denk aan Incaruïne Machu Picchu, wereldstad Lima en condors in de Colca Canyon, maar vergeet vóóral de Amazone niet. Hier kunnen je kinderen niet alleen op zoek gaan naar felgekleurde gifkikkers, blauwe Ara-papegaaien en doodshoofdaapjes, tarantula’s en kaaimannen, maar zelfs hun eigen piranha’s proberen te vangen. De gids haalt de visjes van de haak, want ze zijn nogal ... eh ... bijtgraag.

Orang-oetans in Indonesië

Het is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld: de orang-oetan. Des te bijzonderder om ze dus nog in hun natuurlijke habitat te aanschouwen. Het kan gelukkig nog, in de jungle van Indonesisch Sumatra. Eerder gevangen genomen dieren zijn hier weer uitgezet in het wild. Het voordeel is dat de dieren niet al te schuw zijn en zich dus sneller vertonen, al mag je ze onder geen beding aanraken of voeren. Samen met een gids trek je het oerwoud in op zoek naar de oranje ‘bosmensen’. Opeens hoor je gekraak boven je ... zou het er een zijn?!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In bad met flamingo’s in Mexico

Verruil de Mexicaanse jungle vol apen en toekans voor de mangrovebossen van Rio Lagartos en je komt heel ander wild tegen: flamingo’s! Deze kleurige steltlopers gedijen hier in groten getale en vormen tezamen een prachtig schouwspel op het meer. Maar de mangroven herbergen nog meer dieren: pelikanen, degenkrabben, arenden en zelfs krokodillen. Een perfecte plek om ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ te spelen. Ook leuk: dobber op een nabijgelegen zoutmeer en smeer elkaar in met modder. Geen zorg, die krokodillen komen hier niet.

Panda’s in China

Toegegeven, écht wild is het niet. Panda’s spotten in de vrije natuur is vrijwel niet te doen, maar het Chinese Chengdu biedt een goed alternatief en de panda’s zien er weliswaar knuffelig uit, maar je kunt maar beter niet al te dichtbij komen. In het Panda Research Centre wonen de zwart-witte beren in grote tuinen vol bamboe en kun je de nationale trots van het land ongegeneerd bewonderen. Dat is toch nét iets leuker dan hutjemutje in Ouwehands dierenpark, nietwaar?

Kinderen en wilde dieren zijn een spannende combinatie. Afhankelijk van de bestemming en hoezeer je je in het wild begeeft, leent de ene bestemming zich beter voor jonge kinderen dan de andere. De bestemmingexperts van Riksja Kids kunnen je hier goed over adviseren. Deze moeders reizen zelf geregeld met hun kinderen en weten precies wat wel en niet kan. Zij hebben de leukste plekken om wildlife te spotten zelf uitgeprobeerd en daar fijne, kindvriendelijke slaapplekken bij gezocht. Kijk voor alle bestemmingen op Riksjakids.nl.

Meer blogs