Home
Blog
Bestemmingen
Rondreis op Cuba met kinderen

Rondreis op Cuba met kinderen

op 7 september 2016
4 minuten leestijd
Rondreis op Cuba met kinderen

Cuba is het land van de sigaren, de salsa en de bijzondere oldtimers. Van de kleurrijke koloniale gebouwen en de paradijselijke stranden, maar ook van de groene bergen en de vrijwel onontdekte plekjes.

Cuba is een eiland met een roerige geschiedenis en een typisch straatbeeld dat je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Cuba is de afgelopen tijd alsmaar populairder geworden. Ook voor gezinnen met kinderen is Cuba een leuke bestemming, mede door de vriendelijke mensen en de ideale combinatie van cultuur en natuur tijdens een rondreis. Julio, de reisspecialist van Better Places neemt je mee door “zijn” land.

Karakteristieke hoofdstad Havana en het kleurrijke Trinidad

Bijna niemand verlaat Cuba zonder de hoofdstad Havana bezocht te hebben. Dit is misschien wel een van de meest karakteristieke hoofdsteden ter wereld. Mensen die in lange rijen staan om hun staatsbonnetjes in te wisselen tegen boodschappen zoals kip en rijst. Reggaeton en salsamuziek die uit voorbijrijdende auto’s schalt. Verscholen pleintjes waar mensen met laptops en telefoons zitten om gebruik te maken van de beperkte Wi-Fi. Gebouwen die er vervallen uitzien, maar toch hun charme weten te behouden. Een van de meest typerende dingen in het straatbeeld zijn natuurlijk de gekleurde oldtimers. Een leuke tip voor jonge kinderen: neem een kleurenkaart mee waarop ze kunnen aanvinken welke gekleurde auto’s ze tegenkomen. Ze zullen zich geen moment vervelen!

Het centrale Habana Vieja is vrij compact en dus geschikt voor wandelingen met kinderen. Als je een museum in Havana wilt bezoeken is Museo de la Ciudad een aanrader. Het koloniale pand waarin het museum is gehuisvest deed vroeger dienst als residentie van de gouverneurs en zelfs als presidentieel paleis. Naast het prachtige gebouw is ook de collectie, die laat zien hoe het leven in Havana er eeuwen geleden uitzag, interessant. Na een wandeling door Habana Vieja kun je uitwaaien aan de boulevard, oftewel de Malecón. Op de punt van deze zeeboulevard zie je overdag tientallen vissers vanaf de kade aan het werk. Hier heb je ook uitzicht op Castillo de los Tres Reyes del Morro. Dit fort is te bezoeken, evenals het aangrenzende Castillo de San Carlos de la Cabana. Laatstgenoemde is vooral leuk om ’s avonds te bezoeken, tijdens de ceremoniële kanonschoten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De koloniale stad Trinidad aan de zuidkust van Cuba mag ook niet ontbreken tijdens een rondreis op Cuba. Bijna geen enkele plek op het eiland is zo kleurrijk als Trinidad. Een wandeling door dit dorp is dan ook een feest voor het oog. Rondom het centraal gelegen Plaza Mayor vind je de geelgekleurde kerk en diverse musea zoals Museo Romántico en Museo de Arquitectura Colonial. Even geen zin om over de met kinderkopjes belegde straten te lopen? Maak dan een ritje met de bici taxi. Trinidad is bovendien populair vanwege de vele muziekcafés die je ’s avonds kunt bezoeken, zoals Casa de la Musica en Casa de la Trova.

Groene valleien, grottenstelsels en tabaksplantages

Hoewel Cuba vooral geliefd is vanwege het authentieke leven, de rijke cultuur en de kleurrijke steden heeft het eiland genoeg te bieden op het gebied van natuur. En de meeste plekken zijn erg geschikt om te bezoeken met kinderen. Een bestemming die goed is te combineren met een rondreis in het westen van Cuba is Viñales, in de provincie Pinar del Rio. De vallei die bestaat uit kalkstenen rotsen, immense grottenstelsels en groene heuvels is leuk voor jong en oud om te ontdekken. De populairste manier om je door de vallei te verplaatsen is te paard, maar het is ook mogelijk om een wandeling te maken. Je loopt dan onder andere langs de velden waar de tabak wordt verbouwd, kleine boerderijen en idyllische uitkijkpunten waar je een verfrissend drankje kunt drinken. Nog een aanrader is Cueva del Indio, een grot waar je na een wandeltocht ook nog een boottocht maakt. Vanaf Viñales kun je een daguitstap maken naar de mooie en wat meer lokale stranden van Cuba, zoals Cayo Playa Jutias en Cayo Levisa. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De omgeving van Trinidad

Ook de omgeving van Trinidad leent zich uitstekend voor een trip naar de natuur. Vanaf het centrum van het kleurrijke dorp vertrekt er een treintje naar Valle de los Ingenios, het voormalige, zeer groene plantagegebied. Je kunt onder meer de toren beklimmen vanwaar de slaven vroeger in de gaten werden gehouden. Het is ook mogelijk om de vallei op de fiets te bezoeken, al is de fietstocht misschien wat zwaar voor jonge kinderen. Op de weg van Trinidad naar Cienfuegos vind je een bergachtig gebied. Het is zeker aan te raden om een stop te maken bij de El Nicho watervallen. De wandeltocht naar de verschillende watervallen is niet al te zwaar en bij enkele watervallen kun je bovendien een duik in het verfrissende water maken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het pittoreske dorpje Baracoa

Wie wat meer tijd op Cuba heeft kan ook naar het oostelijke deel van het eiland rijden, richting Baracoa. Dit pittoreske dorp is omringd door prachtige stranden, waar de zandkleur kan variëren van hagelwit tot gitzwart. Een niet te missen activiteit vanuit Baracoa is een boottocht over de Yumuri rivier. Vanaf Bocca della Yumuri kun je een boot met bootsman huren en langs de hoge rotswanden varen. Verderop in de rivier zijn er plekken waar je kunt stoppen om te zwemmen. Het beklimmen van de tafelberg El Yunque is pittig, maar zeker de moeite waard. Bekijk je de tafelberg liever vanaf de grond? Bij restaurant Fuerte la Punta, op de noordelijke punt van de Malecón van Baracoa, heb je het beste uitzicht.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Overnachten op Cuba

Het dagelijks leven op Cuba speelt zich grotendeels buiten af, maar ook het verblijf is natuurlijk belangrijk. Wie op zoek is naar een authentieke overnachting slaapt bij de Cubanen thuis, in een casa particular. De kamers zijn ruim en ideaal voor gezinnen met kinderen. Hoewel je bij mensen in huis verblijft heb je voldoende privacy en hebben de meeste kamers bovendien een eigen badkamer. Meerdere generaties Cubanen wonen samen in een huis en verwelkomen je met open armen in de casa particulares. Vaak kan er ook voor een lekker ontbijtje of zelfs voor een diner worden gezorgd.

Zo reis je door Cuba

Wil je in korte tijd veel zien van Cuba en ben je op zoek naar een bijzondere reis door dit land? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Tekst: Jessica Lokker

Foto's: Theo Molenaar en Jessica Lokker

 

Top reizen naar Cuba

Reisorganisaties met reizen naar Cuba

Meer blogs over Cuba